perjantai 30. joulukuuta 2016

Kohta pamahtaa!

Uuden vuoden vaihde on pian täällä ja juhlinta ottaa tuulta siipiensä alle minä hetkenä tahansa. Tämä vuodenvaihde on meille suomalaisille erityinen, sillä tästä starttaa oman rakkaan isänmaamme satavuotisjuhlavuosi! Uudenvuoden juhlinta tulee siis varmasti olemaan sen mukaista, sekä kaupungeissa että niiden ulkopuolella. Monissa kaupungeissa on suunniteltu paljon tapahtumaa aattoillalle ja -yölle ja sen lupaan, että rakettien paukkeelta ei voi välttyä, mikäli ei ole erakoituneena 100 kilometrin päässä lähimmästä asutuksesta.

Tämä hurja juhlinta tarkoittaa meille ihmisille upeita näkyjä ja tunnelmaa, mutta mitä se antaa maan muille asukkaille? Linnuille, villieläimille, lemmikeille? Yhden kauhujen yön vailla pakopaikkaa ja turvaa.

Mä olen elänyt yhdeksän vuotta paukkuaran koiran kanssa ja meidän lähipiirissä näitä arkajalkoja on melkein joka taloudessa. Meillä ei koirille ole koskaan käynyt mitään pahaa minkä voisi yhdistää paukkeeseen eikä esimerkiksi russelin pitäisi alkuperäisen käyttötarkoituksensa mukaan pelätä pauketta. Valitettavasti tätä ominaisuutta ei vaan voi koirassa valita ja sen kanssa on elettävä mitä on saanut. Jokainen vuodenvaihde jonka olen joutunut sivusta seuraamaan rakkaan karvakuonon ahdistusta ja paniikkia, on ollut itselleni tuskaa. Hyvin sen vielä selättäisi, jos koiran voisi hyvin pitää sisällä turvassa valonvälkkeeltä ja paukkeenkin piilottaa television tai radion äänen alle virallisen ampumisajan ilta kuudesta kahteen yöllä, mutta kun tämä lain määrittämä aika valitettavan harvoin pitää paikkansa. Muutama päivä sitten sain facebookissa ilmoituksen muistosta, jossa kirosin iltalenkin epäonnistuneen paukkeen takia 27. joulukuuta. Se virallinen kahdeksan tuntiakin on pitkä aika pienelle eläimelle olla pakokauhun vallassa ja pidättää hätiään, mutta entä sitten neljä päivää?

Viime uudenvuoden tienoilla törmättiin koiran kanssa iltalenkillä muutamaan arviolta 10 ikävuoden ympärillä olevaan poikaan, jotka räjäyttelivät papattimattoja suositulla koiranulkoilutusreitillä. Pojat kyykkivät aikansa keskellä tietä, näkyi tulen välähdys ja pian pojat pinkoivatkin tuhatta ja sataa karkuun. Paukutuksesta jo edesmennyt koirani sai kamalan paniikin, meni aivan lukkoon ja alkoi täristä holtittomasti. En vaan voinut jättää asiaa siihen ja lähdin juoksemaan koira kainalossa poikien perään. Onneksi täälläpäin on suht aukeeta ja näin kokoajan mihin pojat juoksivat ja saavutettiinkin heidät lähikoulun ulkojäältä kaveriporukasta. Kaiken sen raivon kihistessä sisälläni pidin kuitenkin pääni enkä raivonnut ihan täyttä kurkkua, vaikka mieleni olisi tehnyt. Kysyin oliko touhu heidän mielestään järkevää ja tietävätkö lainkaan miten ennenaikainen pamauttelu vaikuttaa lähiympäristön eläimiin ja lemmikkeihin. Taisi pojat vähän säikähtää kun jäivätkin rysän päältä kiinni ja vastaukset oli melko vaisuja yhtä ylimielistä pikkukovista lukuunottamatta. Kysyin myös näiltä pojilta, että onko niillä koiria, johon yksi vastasi että kyllä löytyy. No pelkääkö se sun koira raketteja? Joo pelkää. Mitä ihmettä sä sitten luulet tekeväsi? Onko se kivaa katsoa kun se oma koira läähättää ja tärisee paniikissa joka uusivuosi. Ei kuulemma ole. Vastaukset pysyi tämän kaverin suhteen muutenkin melko nöyrinä, eikä se kaikista coolein öykkärikään lopulta enää mitään vastaan väittänyt kun hetken oltiin niille saarnattu.Vaikka tuskin meidän sanomiset yhdellä kertaa näiden poikien päitä täysin käänsi, en voi olla puuttumatta ääliömäiseen toimintaan jos ja kun näen sitä tapahtuvan. Ehkä ensi kerralla seuraan sitten poikia kotiin asti ja kerron terveiseni suoraan vässykkävanhemmille?

Mun mielestä on hyvin edesvastuutonta vanhemmilta luovuttaa ilotulitteita lapsille ennen aattoa. Ne on kaupassa syystä k18 ja vaikka ne pienimmät tuntuu itselle harmittomilta, saa niilläkin paljon harmia aikaiseksi jos ja kun ne joutuu vääriin käsiin. Alaikäisillä harvemmin on sitä järkeä päässä riittävästi arvioimaan tilanteiden kannattavuutta kun ei täysi-ikäisilläkään sitä usein tunnu olevan.

Niin kauan kun raketteja vähittäistavarakaupoissa vuodenvaiteessa myydään, tulee näitä vahinkolaukauksia tapahtumaan ja niiltä sietää lemmikinomistajana varautua hyvin etukäteen. Mua on huolettanut nyt alkutalvesta muutenkin kadonneiden koirien määrä, joka tuntuu vain kasvavan päivä päivältä. Vaikka tietysti aina kannattaa muistaa tietty varovaisuus lenkeillä ja koiria käsiteltäessä, on vuodenvaihde erityisesti suuri riskitekijä. Välttyäksesi pitkältä ja rankalta etsinnältä, olisi alla muutama vinkki vuodenvaihteen ulkoiluihin: 

Käytä koira ulkona ennen virallista rakettien ampumisaikaa klo 18-02 välillä. Koska rajoja rikkovia on aina, muista ulkoilemaan lähtiessäsi tarkistaa, että kaikki remmit ja lukot on kunnolla tiukalla ja lukittuna. Jos tiedät koirasi olevan erityisen paukkuarka, suosittelen pukemaan sille tukevat valjaat ja niiden lisäksi vielä tiukan kaulapannan (muista että koiran pitää kuitenkin saada henkeä, älä siis ihan silkasta kiristämisen ilosta kiristä. Puolikuristava tai täysikuristava panta on tässä tilanteessa suositeltavin) ja molemiin omat hihnansa. Älä päästä koiraa irti edes omalla aidatulla pihalla! Pue koirallesi myös kirkkaanvärinen heijastinliivi ja vilkkuvalo varautuen siihen, jos se ikävin kuitenkin pääsee käymään ja koira saa riuhdottua itsensä irti. Suosittelen myös ottamaan talteen pienen tupon koiran karvoja, jotta mahdollisessa katoamistilanteessa etsijäkoirilla on helpompi löytää oikea jälki.

Kun illan viimeinen lenkki on käyty sulje kotoa kaikki ikkunat ja vedä verhot eteen himmentämään valojen välkettä. Pistä telkkarista pyörimään joku lempparileffa äänet kovalla tai kuuntele musiikkia. Rauhoita tilanne ja ole kuin ei mitään olisi. Voit lievittää koiran ahdistusta antamalla sille muuta tekemistä puruluun tai jäädytetyn Kongin kaluamisesta. Muista myös itse pysyä rauhallisena; hermostuneisuus leivää kuin kulovalkea! Ota koira kainaloon, anna pari lusikallista jäätelöä ja valkatkaa yhdessä kiva leffa katsottavaksi. Olen kuullut että uusi Lemmikkien salainen elämä olisi monien tassuttelijoiden mieleen ;)

Vaikka itsekin tiedän, että on turhaa tehdä kärpäsestä härkästä, on uudenvuodenaatto ja rakettien ampuminen itselleni punainen vaate. En ole koskaan itsekään sen kummoisemmin perustanut raketeista, vaikka katselenkin niitä mielelläni - ikkunan takaa viltin alla viinilasi kädessä. Vaikka joissain tapauksissa se oma raivo ajattelemattomia vastaan jopa vain pahentaa koiran pelkoa sillä hetkellä, en voi kaikissa tilanteissa pitää suutani supussa. Suorasanaisuus ja tyhmänrohkeus on välillä suureksi hyödyksi, mutta saattaa myös koitua ikävyydeksi. Toistaiseksi en ole suuresta suustani huolimatta joutunut sen suurempiin ongelmiin, enkä aio lakata olemasta näiden pienten viattomien eläimien puolestapuhuja. Kärsijänä eivät ole vain koirat, vaan pamauttelu vaikuttaa ennen kaikkea niihin kaikkiin elikoihin, jotka eivät sitä ihmeellistä valon, värien ja äänen karnevaalia ymmärrä. Toistaiseksi Ludo ei ole reagoinut koviin ääniin ja paukkeeseen mitenkään, joten pidän kaikki sormet ja varpaat ristissä, että tämä pentu ei paukkuarkuudesta elämänsä aikana kärsisi!

Olethan siis itse hyvänä esimerkkinä ja et ammu raketteja kuin vain sallittuna aikana sallituilla alueilla? Pysy kaukana hevostalleista, kotieläinpihoista ja tietysti mielellään mahdollisimman kaukana tiheästä asutuksesta ja talojen ikkunoista. Kiitos, sekä minun, että miljoonien pienten eläinystävien puolesta.

14 kommenttia:

 1. Lähtökohtaisesti raketit lapsilla julkisilla paikoilla on vaarallinen asetelma ilman niitä pelokkaita eläimiäkin... :/ Ei ole sitä malttia ja arviointikykyä mihin ja miten ammuskellaan ja vuosittainhan niitä vahinkoja sattuu. Viime vuonna kun asuin taajama-alueelle, oli pauke aikamoinen. Juurikin sen about kaksi kolme päivää. Omat koirat eivät reagoineet siihen mitenkään, kummallaan ei ollut onneksi ääniarkuutta. Porukoiden koira sen sijaan makasi puuskuttaen sängyn tai saunan lauteiden alla. Ja he asuivat sentään maalla. Siellä se paukutus oli erilailla maltillista. Mutta se riitti se yksi pamaus, niin koira reagoi siihen 24h, vaikka kaikki pauke olisi loppunut siihen. Canex tai jokin sen niminen rauhoittava oli käytössä sille ja auttoikin kyllä. Luulen myös, että osa paukuttelijoista ei oikeasti tajua, miltä se eläin näyttää, siinä tilassa, kun se on kontrolloimattoman pakokauhun vallassa. Itselläni ainakin konkretisoi hyvin vanhempieni koira, sillä lähinnä ihmettelin, miksi jonkun koira niin kauheasti pelkää. Toisaalta, havahduin tilanteeseen taajamassa, sillä eihän maalla oikeastaan kukaan ampunut raketteja seuraavana päivänä. Korkeintaan omassa pihassa viimoset papatit ja porukalla isommat läheisellä soramontulla. Mutta ei kukaan paukutellut toisten pihoissa, kävelyteillä, parkkipaikoilla, saati singautellut rakettela kaikkiin ilman suuntiin.

  Tulipas pitkä kommentti. Toivottavasti teidän uv sujuu hyvin ja tänä vuonna useampi hoksaisi, miksi, on niin tärkeää, että ammuskellaan vain se tietty aika, tai ollaan ampumatta. Meidän pennut kuulevat tänä vuonna ensimmäisen paukkeen, toivon, että kumpikaan ei pelkää. Lenkit käydään nyt poikkeuksellisesti kytkettynä, jos ne jompikumpi vaikka pelästyvätkin.

  Hyvä kirjoitus kaikenkaikkiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista! Sehän se varmaan onkin suurin ongelma, kun moni ei osaa oikeasti ajatella asiaa eläimen ja sitä seuraavien ihmisten kannalta. Lähinnä vähätellään ja ajatellaan, että eihän se nyt voi niin pahasti pelätä.

   Toivotaan että teilläkin pennut ottavat illan ilotuliteshown rennosti! Elämä on huomattavasti helpompaa ilman turhaa stressiä ääniarkuudesta. Ja fiksua varautua hihnoilla mahdollisten säikähdysten varalle!

   Poista
 2. AAMEN. Ilotulitus voi olla nätin näköistä oikein tehtynä, mutta on se loppujen lopuksi melkoista rahan ampumista taivaalle. Lisäksi se roskan määrä ensimmäisen päivän aamuna on ihan käsittämätöntä.

  Meillä on kaksi kissaa, joista vanhempi ei ihan hirveän paljon oireile raketeista, mutta on selvästi myös vähemmän rento kun alkaa paukkua. Nuorempi on vähän arvoitus, oli rescuetapaus eikä vielä tiedetä, miten reagoi. Reppana on kyllä stressipissaillut aiemmin, että pitänee varautua siivouspuuhiin. Feliwayta ja valeriaanaa olen suihkutellut myös ympäriinsä, jos se vaikka rauhoittaisi. Nyt vielä toistaiseksi nukkuvat molemmat autuaan tietämättöminä illan paukkuhelvetistä :'D

  Harmittaa kyllä eläinten ja niiden ihmisten puolesta, joilla pauke ja välke laukaisee ahdistus- ja paniikkikohtauksia... Toivottavasti vuodenvaihde olisi heille mahdollisimman rauhallinen. Isot propsit sinulle kun valistit muksuja (ja nyt myös blogin lukijoita) tästä! Toivottavasti Ludo ja Goldi eivät stressaannu ja rauhallista uutta vuotta sinullekin. :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan ne ihan nättiä katsottavaa ja varmasti "pojille" hyvä hetki purkaa tarvetta räjäytellä asioita taivaan tuuliin, mutta siinä olet kyllä oikeassa että itse tulituksen aiheuttaman haitan lisäksi sotku seuraavana päivänä on kamala!

   Kiitos, ja sitä samaa sinulle! Toivotaan että kissavanhus kestäisi tämän vuodenvaihteen ilman kovin montaa stressipissaa ja näyttäisi nuoremmalle ettei tässä mitään hätää ole, tai ehkä käykin toisin päin ja tämä rescuetapaus rauhoittaakin vanhemman? :)

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettu! Ja täytyy sanoa Jennyn kommenttiin liittyen, etten itse edes koiranomistajana ymmärrä, miten pahasti toiset koirat voivat pauketta pelätä ja miten hirveää sellaista on ihmisen katsoa, omalle kohdalle kun ei toistaiseksi vielä ole suureksi onneksi osunut pauketta pelkäävää koiraa. Tänä vuonna on mun mielestä aiempaa enemmän ollut esillä (tai sitten olen vain Kodan takia enemmän niihin kiinnittänyt huomiota) sosiaalisessa mediassa eläimien pelko ja se, että kiellettäisiin yksityishenkilöiltä rakettien ampuminen kokonaan, ja hyvä niin, jos niiden avulla edes muutama hölmö muuttaisi käytöstään tai muutama ihminen olisi sen takia ostamatta raketteja.

  Toivotaan, ettei Ludo piittaa raketeista ja tulevat uudet vuodet olis teille helpompia kuin menneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä varmasti yksi ongelman juurista, kun harva tietää miltä se pakokauhun vallassa oleva eläin oikeasti näyttää. Mustakin tuntuu että somessa ollaan koko ajan tietoisampia tulitusten haitoista! Täytyy toivoa, että jossain vaiheessa päästäisiin siihen pisteeseen, ettei näitä asioita tarvitsisi huolehtia!

   Ja kiitos, toivotaan tosiaan! Lupaavalta ainakin näyttää, kun ukkeli ei reagoi mihinkään muuhunkaan paukkeeseen pientä positiivista ihmettelyä enempää :)

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus! Pistin jakoon kavereille facessa :)

  kauraturpienkanssa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Saanko kopioida pätkiä loistavasta teksitistä omaan blogiini, tietenkin tämän blogin linkin kera?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat tottakai! :) kiva jos tätä sanomaa saataisiin levitettyä laajemminkin!

   Poista
 6. Me ei ammuta ollenkaan, mitä turhaa pelotella eläimiä pamahduksilla ja roskata luontoa rakettitikuilla, kun ei me niistä oikein edes välitetä. Koira pelkää ääntä kuollakseen ja poni käy levottomaksi, vähän jännittää nyt muutenkin kun eka uusi vuosi oman ponin kanssa. Hyvin näyttäisi poni kumminkin pärjäilevän, onneksi. Koira kävelee taas häntä koipien välissä seuraten joka paikkaan..

  http://avadejas.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella fiksu päätös! Mekään ei ostettu tänä vuonna yhtäkään rakettia, kyllä sen rahan saa tuhlattua paljon paremminkin!

   Hyvä, että poni sentään pärjää ja tsemppiä koiran kanssa! Onneksi uusivuosi on vain yksi päivä vuodessa!

   Poista
 7. Meidän perheessä ammuttiin raketteja viimeksi yli kahdeksan vuotta sitten, sen jälkeen ei ole ammuttu. Pienenä raketteja oli ilo katsella ikkunoista, mutta samalla päällä oli tietynlainen inho.
  Viime vuonna metsästyskoiramme oli täydessä paniikissa uutena vuotena, ja jo silloin päätimme lähteä paikkaan, jossa kukaan ei 100% varmasti ammu yhtäkään rakettia. Itse inhoasin uuden vuoden raketit maanrakoon ja hävittäisin ne ihan joka syystä - saastuttavat luontoa, säikyttävät eläimet ja rahat menevät hukkaan ainakin omasta mielestäni.

  Kuten postauksen alussa sanoitkin, täytyy lähteä suurinpiirtein maanpakoon välttyäkseen pauketta. Täällä, missä me vietimme uuden vuoden, lähin talo on parin kilsan päässä ja pelkkää metsää hehtaaeikaupalla. Voin sanoa, että mieli kyllä lepäsi!

  Toivottavasti teidän vuodenvaihde sujui kivasti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella miten ihanan rauhallista teillä on siellä ollut! Ihno raketteja vastaan on itselläkin melkoinen. Mielelläni katsoisin vaikka kaupungin järjestämää ilotulistusta, onhan ne upeita!

   Ja meillä sujui vuodenvaihde oikein loistavasti, pentu nukkui pahimmankin paukkeen läpi aivan rauhassa! :)

   Poista