sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 15. luukku: Joulumielellä


Joulun aika ja joulun taika. Joidenkin mielestä se on maailman parasta aikaa, kun taas toiset skippaisivat koko turhakkeen oikein mielellään. Jo pienestä asti muistan miten monet aina valittivat joulustressiä ja -kiirettä, enkä ymmärtänyt sitä lainkaan. Tietenkään lapsena ei osannut katsoa joulun aikaa aikuisten silmin, kun ainoa stressi oli saada kirjoitettua lahjalista valmiiksi ajoissa. Ja miksi vanhemmat niin ressasivat, kun eikös tontut kuitenkin toimittaneet lahjalistat joulupukille, joka sieltä valkkaili meille sopivimmat lahjat sen mukaan kuinka kilttejä ollaan oltu?

Vielä tähänkään päivään en ole saanut kiinni siitä kuuluisasta joulustressistä. Ja tietysti ihan hyvä niin! Ainoa stressi mikä jouluun liittyen on koskaan ollut, on tämän joulukalenterin tuottaminen, heh! Ja ehkä se kun tykkäisin niin kovasti ostaa ihania lahjoja kaikille, mutta lompakonmokoman nyörit ei anna periksi sen vertaa... Jotain pientä olen kuitenkin aina hankkinut - pakko sitä on päästä edes muutama paketti paketoimaan jouluksi. Ja se ilo minkä lahjojen antamisesta saa, se on niin ihana!


Mulle joulu tarkoittaa rauhoittumista, yhdessäoloa lähimmäisten kanssa ja hyvää ruokaa. Jouluna on oikeus olla stressaamatta, syödä vatsa halkeamispisteeseen ja nauraa aamutunneille asti. Perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa vietetty aika on korvaamatonta ja antaa taas paljon energiaa ja voimaa jaksaa pimeän arjen yli. Perhe on pahin ja parhain, ja onneksi näinä hetkinä vain sitä jälkimmäistä.

Ihan harmittaa niiden ihmisten puolesta, jotka jostain syystä kokevat joulun epämiellyttäväksi. Tottakai taustalla voi olla ikäviäkin asioita jotka varjostavat juhlaa, mutta mielestäni jouluna kaikille pitäisi saada hyvä mieli. Muista toivottaa naapurin yksinäiselle mummolle hyvää joulua ja vie vaikka pipareita ja glögipullo aattona - pienikin huomaavaisuus voi pelastaa joulumielen. Vaikka tottakai ihmisten huomioiminen on tärkeää vuoden jokaisena päivänä, on joulu yksi ankeimmista ajankohdista olla yksin.

Mitä joulu sinulle merkitsee? Oletko kova stressaamaan ja odottamaan joulua, vai onko koko pyhä vain yksi muiden joukossa? 


Kuvat © Eeva Laakso

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti