maanantai 12. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 12. luukku: Jouluherkkuja koiralleKoska koira on perheenjäsen, on luonnollista että sen tahdotaan myös nauttivan joulusta ja jouluherkuista perheen kanssa. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi minkälaisia vaaroja perinteisissä jouluherkuissa koiralle piilee.

Ruotsin Agrian vuosien 2010-2014 tilastojen mukaan joulukuun aikana myrkytyksen saaneita koiria on kaksi kertaa enemmän tammikuuhun verraten. Suurin syy myrkytyksiin on joulun alla pöydillä notkuvat jouluherkut, joita koirat varastavat silmän välttäessä ja saavat tarjoiltuna ruuassaan. Esimerkiksi tumman suklaan korkea kaakaopitoisuus on sisältämänsä teobromiinin takia koiralle hengenvaarallinen. Myös rasvainen ja suolainen joulukinkku voi aiheuttaa koiralle ikäviä oireita, kuten vatsanväänteitä, ripulointia ja oksentelua. Koiran ruuansulatus ei kykene sulattamaan kovia pähkinöitä ja rusinat ja viinirypäleet aiheuttavat munuaisvaivoja.

Millä ihmeellä sitten hemmotella sitä rakasta karvakuonoa, jos ei ihanilla jouluruuilla?

Tosiasiassahan koira ei tiedä jäävänsä jostain hyvästä paitsi, kun se on pennusta asti opetettu siihen ettei ihmisten ruuat ole sen herkkuja. Jos kuitenkin tahdot antaa koirallesi jotain maukasta jouluna, voit esimerkiksi paistaa sille kanan sydämiä tai kivipiiraa, ne on koirien erityistä herkkua - ainakin Ludo sekoaa kuivatuista sydämistä täysin! Näitä löytyy hyvinvarustelluista eläintarvikeliikkeistä yleensä raakapakasteena tai valmiiksi kuivattuina.

Koira arvostaa myös aivan varmasti pientä(!!) lorausta kinkun lientä nappuloiden sekaan tai vaikka maistiaista kotijuustosta. Jouluruuista koiralle turvallisia annettavia pienissä määrin ovat myös muun muassa riisipuuro, laatikot ja miedosti suolatut kalat. Näitä kun sekottaa iltaruuan sekaan, voit olla varma että pieni häntä heiluu vauhdilla. Illan päätteeksi voit antaa hauvalle vaikka ihanan putkiluun järsittäväksi kun itse asetut sohvalle lahjasuklaarasian kanssa.

Kaikessa herkussa niin joulun alla kuin arkenakin tulee aina muistaa kohtuus. Ylipaino aiheuttaa koiralle ajan myötä vakavia ongelmia ja etenkin pienillä koirilla jo kilon painonnousu on suuri. Herkkuja enemmän koira arvostaa rauhaa, huomiota ja läheisyyttä - niillä et voi hemmotella koiraasi liikaa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti