Ponin lihavuus- ja lihaskunto helmikuulta. Mitä mieltä olette, onko se hyvinvoivan näköinen? |
Meillä ponia huolletaan ihan päivittäisellä tasolla. Tähän lasken esimerkiksi ponin harjauksen ennen ja jälkeen liikutuksen, jalkojen tarkistuksen poikkeavuuksien varalta, varusteiden huollon sekä huolellisen verryttelyn ja jäähdyttelyn liikutuksen yhteydessä. Jo pelkästään näillä pienillä huomioilla pysyy sekä poni että varusteet pidempään kunnossa ja päivittäisellä huollolla välttyy suuremmalta taakalta. Koen esimerkiksi varusteiden päivittäisen puhtaanapidon yhdeksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä - tahdon, että ponillani käytetään vain ja ainoastaan puhtaita, ehjiä ja sille täysin sopivia varusteita. Myös oikeanlaisella ruokinnalla on valtavan suuri vaikutus ponin yleiseen hyvinvointiin ja itsekin kantapään kautta oppineena suosittelen jokaista hevosesta ja sen ruokinnasta vastuussa olevaa perehtymään hevosen ruuansulatussysteemiin ja ruokintaan kunnolla! (Kannattaa aloittaa lukemalla esimerkiksi Heidin hyvä kirjoitus aiheesta!)
Näiden päivittäisten perushuoltotoimenpiteiden lisäksi jalat kylmätään ja poni saa selkäänsä Back on Track-selänlämmittimen jokaisen rankemman treenin jälkeen. Näistä kumpainenkin on omiaan ennaltaehkäisemään kudosvaurioita, eikä niitä voi käyttää liiaksi. Poni ei siitä pahastuisi, vaikka jalkoja kylmättäisiin vapaapäivienkin päätteeksi! Kylmäyksessä voi käyttää oikeastaan kaikkea vedestä, jäästä ja lumesta kylmäyspusseihin. Me käytetään tallin vedensäästötalkoiden takia kylmäyssuojia, joita säilytetään tallin pakastimessa.
Vaikka päivittäinen perushuolto onkin kaiken A ja O, on myös huoltotoimenpiteitä joita tehdään harvemmin. Näihin meillä kuuluu muun muassa kengitys, raspaus ja hieronta.
Goldilla kengitysväli vaihtelee kuuden ja kahdeksan (6-8) viikon välillä. Kesällä aktiivisimmalla kilpailukaudella kengät on uusittava hieman ripeämmällä tahdilla kuin talvella, jotta ponin jalat pysyy optimaalisessa kunnossa mahdollisimman hyviä kisasuorituksia varten. Talvella kavio kasvaa hitaammin ja kilpailuita on harvemmin, jolloin huoltotarve venähtää.
Hierontaa poni saa aina tarpeen mukaan. Olen itse sitä mieltä, että oikealla tavalla treenattu hevonen ei hierojaa varsinaisesti tarvitse, mutta tekee se silti hyvää tarkastuttaa ponin lihaksisto silloin tällöin osaavan ammattilaisen toimesta. Tiedän monia, jotka hierotuttavat hevosiaan jopa kerran kuukaudessa, mutta en ole kokenut sitä tarpeelliseksi Goldin kanssa. Saa nähdä miten tarve muuttuu kun kisakausi alkaa - nyt poni on nimittäin ollut myös treenikaudella ajoittain hieman jumissa ristin päältä ja pakaran seudulta.
Viimeksi Goldi raspattiin viime viikolla. Suu on edellisen kerran tarkastettu alkusyksystä, jolloin eläinlääkäri sai tasoitella suusta piikkejä, jotka vaikuttivat selvästi jo ponin ratsastettavuuteen. Tällä kertaa suussa ei tuntunut ulospäin mitään suurempaa vikaa, mutta puolivuotistarkastus tuli kuitenkin tarpeeseen. Piikkejä ei ollut, mutta takahampaiden reunat olivat alkaneet jo hieman terävöityä. Mitään akuuttia ongelmaa ei siis lähdetty hoitamaan, mutta nyt voi hyvillä mielin taas painaa seuraavat puoli vuotta, kun tietää suun olevan varmasti kunnossa. Hoitava eläinlääkäri kysyi ennen ponin rauhoittamista, että tarvitseeko se kuinka tujun annoksen rauhoittavaa. Goldi on suhteellisen helppo käsiteltävä, joten sanoin ettei kovin suurta annosta tarvitse antaa. Noh, oli se sen verran hyvissä pöllyissä että sain taluttaa sen hoitopaikalta omaan karsinaansa riimusta päätä tukien ja jatkuvasti höpötellen herätelläkseni ponia. Huojuvin askelin selviydyttiin karsinaan, mutta kyllä mua nauratti sen känniläisen kuljettaminen - en ole vielä tainnut nähdä ponia kertaakaan noin tuiterissa!
Joka syksy raspauksen yhteydessä poni myös rokotetaan. Se on ainoa välttämätön "huoltotoimenpide" mikäli mielii kilpailuita ponnyn kanssa kierrellä. Kaikki muu on pelkkää ekstraa, vaikkakin erittäin hyödyllistä ja tarpeellista sellaista. Uskon, että jokainen tuntee oman poninsa (tai hevosensa) juuri niin hyvin että tietää minkälainen päivittäinen ja vuosittainen hoito sille on tarpeellista. En väitä, että me tehtäisiin kaikkea ehdottoman oikein, eikä näissä hommissa ole yhtä ehdotonta oikeaa vastausta. Tiedän, että omassakin poninhuollossa voisi olla vielä parannettavan varaa, mutta kuten muidenkin asioiden kanssa, hiljaa hyvä tulee ja jatkuvasti opitaan lisää.
Kuvat © Eeva Laakso |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti