lauantai 11. helmikuuta 2017

Poweria pakkasauringosta ja pellosta

Voihan pirteät pakkaspäivät sentään! Ja että ne sattui just sopivasti niin, että mä pääsin valosan aikaan vihdoin hyödyntämään niiden tuoman mahdollisuuden kunnolliseen peltotreeniin!

 Sen lisäksi, että sain ihan hurjasti energiaa paistavasta auringosta ja poskia nipistelevästä pakkasesta, oli ponikin uskomattoman hyvällä tuulella. Tarhassa se ei kyllä ensin meinannut jaksaa kiinnittää muhun huomiotakaan, olihan se vasta päässyt sinne paistattelemaan päivää ja nauttimaan lämmittävästä kevätauringosta. Heinätuppo mun kädessäni houkutteli kuitenkin lopulta pikku ahmatin huomion ja poni vaivautui löntystelemään luokse. 

En tiedä osasiko se aistia kuntoon laitettaessa mun innostuneisuudesta mihin oltiin menossa vai oliko se vaan yleistä pakkaspirteyttä ja työmotivaatiota, mutta poni ei olisi enää varusteet päällä malttanut seistä hetkeäkään. Eevallakin oli ponissa pitelemistä kun kävin vaihtamassa vielä viime hetkessä talvitöppöset ratsastuskenkiin - ei kovin houkutellut pyöriä yhtään ylimääräistä ohuissa nahkajodhpureissa viidessätoista miinusasteessa.

Mun mielestä on ihan ehdottoman tärkeää päästä välillä tekemään kunnon treeni jossain muualla kuin maneesissa. Sen lisäksi että se tuulettaa omaa päätä, on se ponillekin virkistävää vaihtelua. Ihan yleisesti ottaen poistuminen maneesista tekee välillä hyvää sekä ratsastajalle että ratsulle ja pyritäänkin käymään viikon aikana edes kerran-pari maastossa. Syksyllä sänkkäriaikaan ja talvella hangen peittäessä pellot suosittelen lämpimästi hyödyntämään niiden suomat mahdollisuudet.

Itse koen maastolenkit hieman haastaviksi niinsanotun "kunnollisen" ratsastuksen kannalta. Tottakai välillä myös metsänhoitoteillä tehdään taivutteluja ja väistöjä ja ennen kaikkea säädellään liikkeitä. Pitkät suorat (tai vähemmän suorat, mutta turvalliset) pätkät on loistavia mahdollisuuksia pyytää hieman isompaa liikettä raviin tai laukkaan. Teitä pitkin kulkiessa tulee kuitenkin helposti vastaan mutkat ja risteykset ja ehkä hieman huonommat pohjat, joiden takia liikettä joutuu taas ottamaan melko nopeasti kiinni. Onnekkaita ovat ne, joilla jatkuvia laukkapätkiä riittäisi loputtomiin. Tässä vaiheessa kiitän sitä onnea, että meillä on myös peltoja käytettävissä ratsastukseen. Sääolosuhteet vaikuttavat tietysti peltojen käytettävyyteen ja esimerkiksi syksyn lyhyt kuiva sänkkärimahdollisuus meni meiltä ihan sivu suun ponin sairastelujen takia. Eikä tämä talvikaan nyt mikään paras peltotreeniä ajatellen ole ollut.

Nyt meillä on kuitenkin ollut kuluneella viikolla aivan täydelliset kelit peltotreeniä ajatellen ja sitä ollaan tietysti hyödynnetty parhaamme mukaan! Pellolla ponilta löytyy täysin erilainen työmotivaatio kuin maneesissa ja se on heti alusta aina pirteä ja reipas. Goldilta puuttuu luonnollinen taito liitää ja sen takia se tarvitsee itselleen tilaa jossa liikkua. Kun tilaa on tarpeeksi, löytyy sekä raviin että laukkaan aivan uusia ulottuvuuksia. Jestas sitä voimaa mikä moottorista lähti kun saatiin se käyntiin ensimmäisten hieman vauhdikkaampien laukkojen jälkeen. Voi kun siinä olisi samanlaista poweria myös maneesissa!

Nyt ensi viikon sääennuste uhkaa pilata nämä peltoilot meiltä taas pitkäksi aikaa. Tietysti toivon hartaasti että saataisiin vielä tämän helmikuun ajan pitää nämä ihanat pakkaset ja lumet, kyllä sitä loskaa ehtii sitten maaliskuussakin kirota.Ponilla tällainen työmotivaatio jo alkuraveissa!!Voimaa löytyy!


Dressageponny in the making!Kuvista jälleen kiitos rakas hovikuvaaja Eeva L ♥
6 kommenttia:

 1. Voi miksei meillä ole lunta ja tällaisia maisemia :'( ihanaa! Ja poni näyttää tosi hyvältä!

  VastaaPoista
 2. Vau! <3 Aivan upeita kuvia ja todellakin täydellinen keli! :) Näitä päiviä lisää!

  VastaaPoista
 3. Goldi on kyllä niin nätti! Ihania kuvia. :)

  VastaaPoista
 4. Todella upeita kuvia ja Goldi liikkui kyllä tosi hienosti! :) Olisipa meilläkin peltoja missä pääsisi noin menemään!

  VastaaPoista
 5. Vitsi miten ihania kuvia! Voi kun uskaltaisin lähteä omilla karvakorvilla pelloille tuollailla laukkaamaan, meillä luultavasti pollet lähtis lapasesta ja löytäisin itteni hangesta... :)

  VastaaPoista