tiistai 3. marraskuuta 2015

Pientä himmailua ja rauhallista tutustumista

Tässä on nyt muutama päivä otettu ponin kanssa ihan isisti. Se on kuulemma yskässyt muutamia kertoja jo viime viikolla ylläpitokodissa ja lauantaina kopista purussa sai melkoisen yskänpuuskan. Yskä kuitenkin rauhoittui eikä poni enää lauantaina yskinyt sen koommin vaikka käytiin kävelyllä ja touhuttiin. Sunnuntaina poni yskäisi muutaman kerran kun harjasin sitä ennen liikutusta ja mietin, että se vaan vetäisi pölyä hengityksen mukana tai jotain. Goldi kuitenkin jatkoi yskimistä kun päästiin kentälle niin, että jokaisessa askellajinvaihdossa (käynnistä raviin, ravista laukkaan) köhäsi muutaman kerran. Päätin etten viitsi kovin rankkaa treeniä tehdä, käytiin ainoastaan askellajit läpi ja hieman taivuteltiin.

Eilen pidettiin ihan kevyt päivä ja käytiin ilman satulaa käppäilemässä kentällä. Treenailtiin paino ja istunta-apuja pitkin ohjin käynnissä. En ottanut kertaakaan ohjia käteeni, vaikka välillä pysähtyminen oli hankalampaa ilman ohjastuntumaa. En osaa selkeästi istua tarpeeksi syvälle selkään ja viestittää olemuksellani että nyt pysähdytään - sitä täytyy siis treenata! Poni yskäisi hoidettaessa sekä ennen että jälkeen liikutuksen ja muutaman kerran liikutuksen aikana, mutta jo jonkin verran vähemmän kuin sunnuntaina. Vähän pohdittiin, että yskiminen saattaisi johtua heinästä, kun poni on nyt jonkin aikaa syönyt ylivuotista kuivaheinää joka tietysti pöllyää aika paljon, eikä ulkona ollessa ole yskinyt heiniä napsiessaan lainkaan. Sisätiloissa sitten taas heti pienimmästäkin heinän hamuilusta tulee yskäisy ja yskä on kuivaa, eikä sieraimistakaan vuoda mitenkään kummemmin räkää. Onneksi ylivuotinen heinä oli vanhan tallin heiniä ja on kohta loppu. Nyt täytyy sitten pitää peukkuja, että ollaan totuteltu ponin vatsa tarpeeksi hyvin uuteen esikuivattuun - poni nimittäin ei yleensä ole kestänyt mitään säilöheiniä, vaan vetää niistä vatsan sekaisin ja märkäpierulle. Olen syöttänyt varmuudeksi ponille myös valkosipulia rehujen kanssa, jos siellä nyt sattuisikin olemaan joku orastava flunssa. Lämpöä ei ainakaan ole vielä kertaakaan ollut, eikä mitään muitakaan flunssan oireita.

Tänään poni vaikutti jo paljon paremmalta, vaikkei se nyt varsinaisesti mitenkään kipeä ole ollut, mutta ei yskinyt hoidettaessa kuin kerran. Käytiin taas kevyesti kentällä ja kun yskäkin oli jo lievempi, otin muutaman pätkän ravia ja laukkaa. Yskänpuuskia ei tullut enää ratsastettaessakaan kuin muutama eikä liikutuksen jälkeen tainnut kertaakaan yskäistä.

Huomenna poni saa luultavimmin pitää ihan kokonaan vapaan, kun itse olen pitkää päivää töissä. Täytyy toivoa, että yskä nyt helpottaisi, että pääsee kunnolla reenaamaan ja liikkumaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti