Siinä missä hangessa tarpominen on sielunruokaa, on sillä myös paljon muitakin hyötyvaikutuksia. Niin monipuolista treeniä kuin maastossa pääsee tekemään ei millään pysty toteuttamaan maneesissa!
Mitä sitten on hankitreeni? Hanki tarkoittaa jokaiselle eri asiaa, toisille 10cm lunta kuvastaa jo hangessa tarpomista, kun toisten mielestä hanki on vasta sitten kun lunta on yli polven korkeudelle. Ajatukset hangesta riippuu myös paljon esimerkiksi siitä, missä päin Suomea oleilet. Siinä, missä 20cm lunta tuntuu täällä etelässä jo kunnon hangilta, on pohjoisemmassa samaan aikaan vähintään tuplat. Meille hankitreeni merkitsee treenaamista lumipeitteessä, joka nousee vuohisnivelen yläpuolelle. Sitä vähemmät lumimäärät ei juurikaan vaikuta hevosen liikkumiseen kenttätyöskentelyä enempää ja reilummat määrät taas rajoittavat treenin laajuutta. Hankitreeniksi kusutaan siis silloin, kun hanki antaa liikkeille vastusta - mitä syvempi hanki, sitä rankempi treeni.
Hankitreeni on syytä aloittaa varovasti, sillä liikemekaniikka on normaaliin treeniin verraten huomattavasti suurempi ja sitä myötä kipeyttää tottumattoman ratsun helposti. Parasta olisikin kun pääsisi treenailemaan jo heti talven alusta ensimmäisiin hankiin. Hankitreeniin totuttelu aloitetaan aina käynnissä hyvien alkuverryttelyjen jälkeen. Alkuverkat voi käydä käppäilemässä vaikka auratuilla teillä tai vaihtoehtoisesti hakea lämmöt kevyestä kenttätyöskentelystä. Ihanteellisinta olisi käydä vaikka juuri ennen loppukäyntejä pyörähtämässä vajaat kymmenen minuuttia pellolla ja sen jälkeen käydä maastossa kävelemässä palautteluksi. Hankitreenin kestoa voi nostaa joka kerta muutamalla minuutilla, mutta treeni on kuitenkin hyvä pitää lopputalvestakin reilusti kevyempänä kuin mitä maneesissa tai auratulla kentällä tekisit.
Matalemmassa hangessa voi huoletta hyödyntää kaikkia askellajeja. Hankitreenin hyödyt voi ajatella tehokkaampana puomitreeninä - kintut nousee ja treeni kasvattaa lihaksistoa ja liikeratoja. Varsinkin hevosille jotka tarvitsevat lisää voimaa ja volyymia askellajeihin hankitreeni on ihan ehdoton lisä viikko-ohjelmaan. Meillä ponin kanssa jo muutaman viikon hankitreenien jälkeen huomaa parannuksen liikkeissä sileäntyöskentelyssä - näin sitä dressageponin liikemekaniikkaa kehitetään!
Samalla kun hangessa tarpominen ihan konkreettisesti saa luikummankin ratsun lihakset pulleammiksi, kohottaa se myös kestävyyskuntoa. Kokeile vaikka itse rämpiä hangessa - sen ei tarvitse edes olla kovin syvä kun huomaa jo että tietyn ajan päästä varmasti huohottaa. Muutama viikko takaperin käytiin ponin kanssa pellolla laukkailemassa alle viidentoista asteen pakkaskelillä ja poni oli vajaan parinkymmenen minuutin treenin päätteeksi hiestä märkä. Sen mielestä laukkaaminen pellolla on niin kivaa, että jouduin välillä puuttumaan peliin jottei Kultahippuja-jengi kohta olisi yhden ponin verran vajaa. Tiedostan ettei ponillakaan kunto ihan loputtomiin riitä ja kun se on laukannut isoa peltoa ympäri enemmän tai vähemmän täysiä jo useamman kierroksen alkaa rasitus olla jo melko maksimeissa - ei liikaa makeaa mahan täydeltä niin pääsee ensi kerrallakin pitämään hauskaa.
Nyt aletaan jo olla pikkuhiljaa niin lähellä kevään kynnystä, että viimeiset hankitreenimahdollisuudet ovat nyt. Juuri katselin pidemmän ajan sääennusteita ja jo ensi viikolle on luvattu mittarin kipuavan plussan puolelle. Hanki muuttuu joka päivä raskaammaksi pintalumen sulaessa auringon lämmittävien säteiden alla ja pian se koko hanki on menneen talven lumia. Ota siis ilo irti ja hyödynnä mahdollisuus hankiralleihin vielä tällä viikolla - aurinkokin jaksaa edelleen jatkaa hellimistään!
Kuvien © Vilma Töyräs
Meillä riemuittiin alkutalvesta kun oli pellolla hyvä mennä, jo joulun aikaan oli jo niin paljon lunta ettei enää voinut siellä ratsastaa. Sama mikä oli ikävää, että hankeen tuli kerroksia pakkasten myötä, eli välillä lumi kantaa hevosen ja välillä ei, silloin pellolla ei myöskään pääse enää menemään. :( Että muistakaa iloita kaikki siitä sopivasta määrästä lunta. :D
VastaaPoista