perjantai 25. elokuuta 2017

Tähtihaastattelussa Elli Untola

"Oli niin siistiä päästä radalle ratsastamaan maailman huippujen kanssa, puhumattakaan siitä että voitti oman luokkansa."

Postaus toteutettu yhteistyössä Helsinki International Horse Shown kanssa.

Elli ja Nipsu kotonaan elokuussa 2017. Kuva: Kultahippuja

Viisitoistavuotias Hollolalainen Elli Untola on muutamassa vuodessa noussut poninsa Banks Cadeau kanssa 80cm seuraluokista kilpailemaan jopa kansainvälisissä poniluokissa. Kun tytöltä kysyy kilpauran tähänastisia huippuhetkiä ja niitä asioita, joita muistelee vielä kiikkustuolissa, nousee vuoden 2016 pienten ponien estemestaruus-hopeamitalin lisäksi saman kauden aikana saavutettu Helsinki International Horse Shown Pony Tour-kilpailun voitto ehdottomiin suosikkeihin. Vaikka ratsukko on kilpaillut myös useissa isoissa mestaruuskilpailuissa, oli Helsingin jäähallin täyden katsomon edessä saavutettu voitto erityislaatuinen.

Tunnelmaa jäähallissa Elli ei osaa edes sanoin kuvailla. Hymy on kirjaimellisesti korvissa tytön muistellessa täyden katsomon edessä ratsastettuja semifinaali- ja finaaliluokkia. Semifinaalien aikaratsastusluokasta napattu toinen sija antoi valtavasti uskoa ja tsemppiä lauantaaamuna ratsastettavaan ponien finaaliin, jossa Elli ja Nipsu olivat lähtövuorossa viimeisten joukossa.  Kun ratsukko poistui radalta upealla nollatuloksella, ei onnenkyyneleet olleet kaukana. Vaikka voitto ei vielä ollut varma, oli onnistumisen tunne niin voimakas, että pelkästään se tuntui tytöstä valtavalta voitolta. Kun lisäksi ratsukko vielä kruunattiin Pony Tour 2016 voittajiksi ja saateltiin raikuvin aplodein kunniakierrokselle, oli elinikäiset muistot taattu.

Elli ja Nipsu HIHS Pony Tour 2016, kuvat: Jonna Kallio

Ratsastusuransa Elli on aloittanut jo alle kouluikäisenä lähitallilla ja melko pian kuvioihin astui äidin ja tyttären projektiksi ylläpitoponi Heta. Kun Hetasta ei kuitenkaan ollut Ellille kumppaniksi pidemmälle kilpauralle, alkoi oman ponin metsästys. Pian Oulusta löytyikin täydellisen kuuloinen nuori; vasta ruunattu viisivuotias connemaranponi. Nuori ikä ja pitkä oritausta mietitytti alkuun, mutta luotettavan lähteen suositellessa ponia oli auton nokka pian suunnattu kohti ponin silloista kotitallia. Pieni ja piskuinen Nipsu ei ensisilmäyksellä ollut lainkaan sitä mitä pikku-Ellille oltiin hakemassa, mutta pienen riskin kautta päättivät Untolat kuitenkin pakata ruunan auton kyytiin ja palata kotiin yhtä pientä ponia rikkaampana.

Siinä missä tarkoitus oli ostaa yhdeksänvuotiaalle tytölle mukava poni pikkukisoihin, oli Nipsu alkujaan jotain ihan muuta. Poni oli jopa niin haastava, että muutaman ensimmäisen vuoden ajan ainoastaan äiti Susanna pystyi ratsastamaan sillä. Elli sai huolehtia alkuun hyvistä loppukäynneistä ponillensa ja ponin hiljalleen tasaantuessa pääsi tyttökin aloittamaan kunnollisen treenin. Sisukas Elli pysytteli kyydissä ponin kiitäessä ympäri maneesia laukkakilpurin tavoin, pikkuhiljaa taltutti villin luonteen ja lopulta loi vahvan ystävyyden. Pienestä arasta poniparasta kuoriutui pikkuhiljaa varma ja luotettava kilpakumppani, joka lopulta ylitti kaikkien odotukset.

Kaikista valmentajistaan Elli nostaa jalustalle erityisesti esteratsastaja Juho Norilon. Ratsukkoa useaan otteeseen valmentaneen Piia Pantsun suosittelemana löydetty valmennussuhde on tehnyt läpimurron kaksikon yhteistyössä ja pohja saavutetulle menestykselle. Ilman Juhon kannustusta ei tyttö olisi osannut kuvitellakaan osallistuvansa elämänsä ensimmäisiin SM-kilpailuihin saatika joskus kilpailevansa pikkuponien PM-joukkueessa.


Kun saman kauden aikana osallistuu suomen pikkuponien PM-joukkueeseen, sijoittuu kolmanneksi pikkuponien GP-kilpailussa, ratsastaa itselleen hopeamitalin pienten ponien estemestaruuksissa ja voittaa HIHS Pony Tourin finaalin, alkaa nuorella tytöllä olla jo melkoinen meriittilista kasassa. Tämän vuoden puolella kaksikko on vielä valmentautunut ahkerasti, ratsastanut kansallisissa poniluokissa ja käynyt ensimmäistä kertaa ulkomailla kilpailemassa pohjoismaiden mestaruudesta Ruotsissa. Mitä tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu, on ne Ellillä vielä hieman avoinna. Vaikka tytöllä olisi vielä viimeinen ponivuosi jäljellä, alkavat Nipsun kanssa käydyt merkkikilpailut olla takanapäin ja katse on jo suunnattuna kotona kasvavan nuoren hevosen kouluttamiseen. Treenaaminen Nipsunkin kanssa jatkuu, mutta kuten jokainen huippu-urheilija tietää, on aina paras tunne lopettaa huipulla. Sen verran Elli uskaltaa paljastaa tulevaisuudensuunnitelmistaan, että kilpakentillä näemme hänet vielä aivan varmasti!

Vaikka kilpaura pienen valkoisen kanssa alkaa olla jo taputeltu, vakuuttaa Elli kilpakumppaninsa olevan ennen kaikkea perheenjäsen. Se tarkoittaa sitä, että mitään aikeita Nipsun myymiselle ei ole, vaan poni saa jäädä kotipihattoon viettämään onnellista ponin elämää pienen laumansa kanssa.

"Vaikka tietäisit että joku toinen on paljon parempi kuin sinä itse, älä välitä siitä. Tee aina parhaasi ja keskity omaan suoritukseesi - niin voit vaikka voittaa!"

 2 kommenttia:

  1. Ihan superhyvä postaus, oli todella kiva lukea tällaista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Ehkä voin tulevaisuudessakin siis toteuttaa jonkin vastaavanlaisen :)

      Poista