maanantai 16. lokakuuta 2017

Hoitavia öljyjä ja nivelaineita


Muistatte varmasti muutama kuukausi sitten kun kirjoitin ponin klinikkakäynnistä, jolloin syynin alle joutuivat rakkaan kultaisen etujalat ja niiden hyvinvointi. Erityisesti ponin toinen etujalka oli alkanut turvottelemaan voimakkaasti kisareissussa ja aiheutti jopa lievää ontumaa. Klinikalla todettiin, ettei jaloissa ollut havaittavissa minkäänlaisia muutoksia tai traumoja, mutta eläinlääkäri muistutti siitä, kuinka tärkeää oikeanlainen jalkojen- ja kavioidenhuolto on kovassa treenissä olevan kilpaponin elämässä. Ensisijaisesti lähdettiin hoitamaan ponin jalkoja kavioiden osalta jotka olivat lievästi virheasentoiset. Se ei tietysti pelkästään riittänyt perfektionistille poninhoitajalle, jolle vain paras on riittävää - jos edes sekään.

Niinpä aloin lukea ja tutkia erilaisia lisäravinteita, joilla tukea nivelten hyvinvointia ja helpottaa palautumista kovasta treenistä. Tuli luettua melko monta artikkelia, keskustelua ja tuoteselostetta aiheeseen liittyen ja kokemuksia sateli joka puolelta. Siinä missä yksi kehui tuotteen maasta taivaisiin, kertoi toinen toisen tuotteen tehonneen heillä paremmin. Ota näistä nyt sitten selvää, että mitä lähteä testailemaan omalle ponille... Näihin aikoihin sain myös viestiä meidän Helsinki International Horse Show-yhteyshenkilöltä, joka kertoi muutaman HIHS Expolaisen olevan kiinnostuneita yhteistyöstä tuotetestien tiimoilta. Kuinka ollakaan saatiin lyötyä hynttyyt yhteen Nutrolinin kanssa ja saimme ponille kokeiluun erityisesti nivelten huoltoon ja hyvinvointiin suunnitellun Nutrolin Hevonen Nivel Duon.

Tässä kuvassa näkee myös hyvin tuon ponin pahemmin virheasentoisen kavion.

Tiesittekö, että Nutrolinin ravintolisäöljyjen kehittely on saanut alkunsa ihan tavallisesta Suomalaisesta koiraperheestä - jossa toinen koirista sattui olemaan sileäkarvainen collie? Kaikkien kunnollisten koiranomistajien tavoin oltiin tässäkin perheessä perehdytty koiran ravitsemukseen ja lähdetty kokeilemaan muun muassa kalaöljyn vaikutuksia turkin ja ihon kuntoon. Kun mikään öljy ei tuntunut antavan riittävää tulosta ja pullomäärä kaapissa kasvoi kasvamistaan, pani perheen isäntä Mikko Griinari tuumasta toimeen ja ryhtyi opiskelemaan purkkien tuoteselosteita. Pian kansainvälisesti tunnettu rasvahappotutkija ja Helsingin yliopiston kotieläinravitsemuksen dosentti Griinari totesi pystyvänsä kehittämään entistä toimivamman öljyn koirien ihon ja turkin tueksi, mutta myös tukemaan lukuisia muita nelijalkaisten ystäviemme erityistarpeita. Nyt alun perin kahdelle koiralle kehitetty tuote on patentoitu jo USA:ssa ja EU-maissa ja yksi tuote on ajan myötä kasvanut kokonaiseksi tuoteperheeksi koirille, kissoille ja hevosille.

Nutrolin on puhtaasti kotimainen tuote ja se valmistetaan Suomessa Fimean (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus) valvomassa tuotantolaitoksessa.

Tuoteperheestä meille kokeiluun saapunut Nutrolin Hevonen Nivel Duo on erityisesti nivelrikon ja nivelten hoidon tueksi suunniteltu lisäravinne hevosille. Öljyn omega-3-rasvahapot ja lääkelaatuiset nivelravinteet (glukosamiini, kondrotiinisulfaatti ja MSM) vahvistavat toistensa vaikutuksia, hillitsevät tulehduksia ja tukevat nivelkudosten uusiutumista. Ne auttavat siis erityisessä rasituksessa olevia niveliä kestämään ja palautumaan paremmin.

Vaikka öljynä käytetty kalaöljy ei ehkä kuulosta hevosen ruokinnassa kovin luonnolliselta, on sen sisältämien omega-3-rasvahappojen tulehdusta hillitsevät vaikutukset jopa kymmenkertaisia verrattuna kasviöljyjen, kuten pellavan, rypsin, hampun ja chian siementen omega-3-rasvahappojen tehoon. Luonnollinen E-vitamiini täydentää vaikutusta hillitsemällä tulehdukseen liittyvää hapetusstressiä.


Ihan arkisessa treenissä Goldi ei ole juuri koskaan jalkojaan turvotellut tai muutenkaan osoittanut ylimääräisiä rasituksen merkkejä. Kuitenkin pidempien kisareissujen ja rankempien treeniputkien jälkeen on ilmennyt lievää turvottelua ja rasituksen tuntua etenkin etujaloissa. Nyt poni on ollut hyvinkin normaalissa treenissä, eikä lähiaikoina ole ollut kovia kisarupeamiakaan, oikeastaan vain päivän mittaisia reissuja viimeisimmän klinikkareissun jälkeen. Tähän mennessä poni on ollut kotitreeneissä oikein rento ja joustava ja liikkunut kuin rasvattu - liekö öljyt menneet suoraan niveliin.

Kuitenkin tulossa on vielä vuoden viimeinen ja jännittävin koitos, *rumpujen pärinää* nimittäin Helsinki International Horse Shown Pony Tour (yllättyikö joku?). Viikon aikana poni hyppää varmasti kahtena peräkkäisenä päivänä ja jos tytöt hoitavat homman kotiin, myös kolmantena. 110cm korkean radan hyppääminen on jo kahtena päivänä putkeen varmasti rankka suoritus ponille ja jos siihen lisätään vielä lauantaina ratsastettava 115cm-finaali, en ihmettele jos keho kaipaa aikaa ja apua palautumiseen. Tässä pistetään varmasti nivelten huolto testiin ja nähdään kuinka muutaman viikon ajan syötetyt Nutrolin-öljyt vaikuttavat ponin suorituskykyyn ja palautumiseen rankan rupeaman jälkeen.

Ravintolisä on maistunut ponille hyvin ja se on ollut helppo lisätä mukaan päivittäiseen puuroon, jonka poni saa aina liikutuksen jälkeen. Koska meillä ravintolisät säilytetään varustehuoneessa kaapissa lukkojen takana, on öljypullon kolmen viikon säilyvyys huoneenlämmössä aika tarkkaan mitoitettu, sillä nyt öljyä on syötetty ponille sen kolmisen viikkoa ja ensimmäinen öljypullo alkaa olla lopuillaan. Jääkaapissa avattu pullo säilyy jopa kolme kuukautta, mutta ainakin meidän tilanteessa öljy on tarkoitettu käytettäväksi suoraan yhteen putkeen ja onkin sen takia saanut jäädä kaappiin - myös käytännön syistä kun ponia hoitaa useampi kuin yksi ihminen.

Valmistajalta löytyy myös toinen urheiluhevoselle tarkoitettu öljyvalmiste, Nutrolin Hevonen Sportti. Sen sisältämä kalaöljy sekä luonnollinen E-vitamini auttavat hevosta palautumaan rankkojen suoritusten jälkeen ja se on suunniteltu suojaamaan ja tukemaan kudoksia kovassa rasituksessa. Nyt tähän tilanteeseen, kun jalat on olleet jo rasittuneet ja meillä on rankka kausi sekä takana että edessä, päätin aloittaa ponin huoltamisen nimenomaan nivelten hyvinvointiin keskittyen. Jatkossa, kun jalkojen rasitus saadaan kengityksen muutoksella taas normalisoitua, uskoisin päätyväni tähän Sportti-valmisteeseen sen laajemman vaikutuksen vuoksi. Siitä ei löydy samoja nivelvalmisteita, kuin Nivel Duosta, mutta jo pelkät omega-3-rasvahapot ja niiden tulehduksia hillitsevät vaikutukset riittävät varmasti lähtökohtaisesti terveen ponin nivelten huoltoon. 


Jos lainkaan kiinnostuit näistä ihanista Nutrolin-tuotteista, suosittelen piipahtamaan yrityksen ständillä Horse Shown Expossa! Mikko Griinarikin on paikan päällä lauantaina sekä sunnuntaina, voit siis kysellä mieltä painamaan jääneitä asioita suoraan itse tuotteen kehittäjältä. Mä aion ainakin vierailla osastolla ja vaihtaa vielä muutamia ajatuksia Nutrolinin edustajien kanssa - nähdäänhän siellä?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti